track and trace voor transport en logistiek

U hoeft geen multinational zijn om uw voordeel te halen uit een professioneel track & trace systeem. Ook voor de kmo kunnen dit soort applicaties een haalbare en nuttige – soms zelfs noodzakelijke – investering zijn. En dat binnen heel wat sectoren. Hierna enkele voorbeelden.

Transport en logistiek

Uiteraard is dit de sector waarbinnen de implementatie van een track en trace systeem het meest voor de hand ligt. Met deze track and trace systemen kunnen transportbedrijven in een muisklik al de vrachtwagens op de voet volgen én hun correcte positie bepalen. De behoefte aan het optimaliseren van de transportroutes groeit mee met de brandstofprijzen die – vooral  in de transportsector – met argusogen in de gaten worden gehouden. Met track and trace systemen kunnen transportroutes worden geoptimaliseerd of, nog beter, geperfectioneerd. De transporttijden zullen slinken en daarna volgen de brandstofkosten vanzelf.

Maar daar eindigt het uiteraard niet. Ze kunnen track and trace ook inzetten om de start- en stoptijden van de vrachtwagens te rapporteren, alsook een rapport genereren dat de totale tijd die werd besteed aan rust dan wel rijden weergeeft. Op die manier werkt het track and trace systeem als een hypernauwkeurige en gebruiksvriendelijke tachograaf. U kunt uw rapportages zelf samenstellen, actueel bekijken, printen, per e-mail automatisch versturen of ontvangen en exporteren naar bijvoorbeeld Word, Excel of PDF.

Op basis van de geleverde rapporten kan de HR-dienst nieuwe werkschema’s opstellen die op maat zijn van elke chauffeur. De loonadministratie volgt uiteraard vanzelf. En de tevredenheid van de klanten, die zeer nauwkeurig en in alle openheid kunnen worden ingelicht over, bijvoorbeeld, tijdstippen van ophaling en levering, die maakt met de introductie van track and trace een reuzensprong vooruit!

Sommige track and trace systemen laten zelfs toe om de koudeketen te bewaken. Vooral in de deelsector van het voedseltransport is dat geen luxe maar een pure noodzaak! Problemen met de temperatuursturing, niet in het minst tijdens het transport, kunnen niet alleen de volksgezondheid in gedrang brengen, maar ook grote financiële gevolgen hebben. Voortdurend de temperatuur van koelwagens ter plekke controleren is niet enkel tijdrovend, maar ook nog eens allerminst 100% betrouwbaar! De integratie van de temperatuurbewaking in tracking systemen zorgt ervoor dat doeltreffend kan worden geanticipeerd op problemen zodat ze kunnen worden opgelost voor ze de kans krijgen om uit te groeien tot ware catastrofes!

Bent u actief in de logistieke sector? Dan is track and trace voor u geen luxe maar een absolute noodzaak. Vraag nu een offerte aan en kies de leverancier die voldoet aan al uw voorwaarden!