Track and Trace en ecodriving

Bij de ontwikkeling van de eerste track and trace systemen stond men er vermoedelijk niet bij stil, maar track & trace kan wel degelijk een positieve invloed uitoefenen op het milieu. Omdat track en trace toelaat om de reiswegen op een nooit eerder geziene manier te optimaliseren, doen ze het totale brandstofverbruik – en de uitstoot van het vermaledijde broeikasgas CO2 – significant dalen.

Evidente ecologische winsten van track and trace

Verhoogde productiviteit en ecologie gaan lang niet altijd samen, maar wel als het om track and trace gaat. Omdat u met track en trace precies kunt bepalen welke de kortste reisweg is die uw medewerker moet volgen, of intelligente beslissingen kunt nemen wanneer u moet kiezen welke medewerker welke klant moet bedienen, kunt u meer doen in minder tijd (productiviteit). Maar u bespaart tegelijk op brandstofkosten en draagt uw steentje bij tot de broodnodige verlaging van de CO2-uitstoot (ecologie).

Track and trace en ecologie: de harde cijfers

Hierboven haalden we al aan hoe track & trace op evidente wijze bijdraagt tot een schoner milieu. Het onderzoeksbureau NuStats besloot echter nog een stap verder te gaan en deze intuïtie wetenschappelijk te toetsen. In München en Düsseldorf startten ze een project om de impact van gps-systemen op de uitstoot van CO2 zeer precies te meten. De resultaten kunnen niet anders dan verbluffend worden genoemd.

Om te beginnen verloren de vertegenwoordigers die beschikten over een gps-systeem hun weg niet wanneer ze klanten moesten bezoeken. Bij de wetenschappelijke controlegroep die niet over een gps-systeem beschikten, gebeurde dit daarentegen op regelmatige basis, met een verspilling van brandstof als resultaat. Goed om te weten: de brandstofverliezen waren uiteraard nog groter wanneer het om onbekende trajecten ging. Moet u vaak nieuwe klanten bezoeken? Dan is een goed track and trace systeem allerminst een luxe!

De overtuigende cijfers dan: uit de studie van NuStats bleek dat het gebruik van track en trace het brandstofgebruik deed dalen met maar liefst 12% per 100 km en dat het zorgde voor 25 gram minder CO2-uitstoot per kilometer. En er is meer: omdat het gebruik van track and trace tot minder afgelegde kilometers (gemiddeld 2500 per jaar), betekent dit dat er ook minder autobanden moeten worden gebruikt en geproduceerd. In Duitsland werd dit geschat op een vermindering zo maar even 1,19 autobanden per jaar!

Wilt u ook minder brandstof gebruiken en zo uw steentje bijdragen tot een schoner milieu? Kies dan voor track and trace! Vraag vandaag nog een geheel vrijblijvende offerte aan.