Hoe werkt track en trace?

track en trace systeem

Track en Trace is een systeem dat al de bewegingen van personen, voertuigen en voorwerpen registreert. U kunt deze bewegingen op gsm of pc volgen en overzichtelijke rapporten opvragen. Er bestaat een rijke waaier aan track en trace oplossingen, met verschillende kenmerken en voor elk budget. Track and trace is verwant met gps (global positioning system), omdat het gebruik maakt van satelliettechnologie om exact de positie van een voertuig te kunnen bepalen. Daarnaast is tracking en tracing (bijvoorbeeld aurora tracking) natuurlijk ook al vele jaren bekend binnen de wereld van de logistiek als een manier om via regelmatige barcodescanning te bepalen waar een bepaalde vracht zich op dat moment bevindt.

Het track and trace systeem begint bij een module die in het voertuig wordt geïnstalleerd, bijvoorbeeld in de vorm van een zogenaamde blackbox of tracking unit. Deze kan verborgen worden geïnstalleerd of voorzien worden van een auto alarmsysteem indien het wordt losgekoppeld. Dit is belangrijk omdat het tracking systeem ook dienstdoet als antidiefstalsysteem. Indien het voertuig in verkeerde handen valt, moet u het onmiddellijk en met de nodige precisie kunnen lokaliseren. Omdat het anti diefstal tracking system niet kan worden verwijderd, hebt u de absolute zekerheid dat uw voertuigen nooit van de kaart kunnen verdwijnen.

Uw auto traceren

De tracking unit is ook voorzien van een modem die, via een GSM- of GPRS-verbinding, contact legt met een centrale server. Op regelmatige basis stuurt het tracking systeem zo de bewegingen van het voertuig door. Zo kunt u via speciale software, het internet of zelfs uw smartphone de huidige GPS positie, de afgelegde routes, kilometerstand, snelheid en richting van het voertuig volgen. Dit alles in real time en met een nauwkeurigheid tot 3 meter. Beeld u eens in welke mogelijkheden dit opent voor het nauwkeurig plannen van de verplaatsingen van uw bedrijfsvoertuigen! Een centrale dispatching unit heeft een volledig en gedetailleerd overzicht van alle verplaatsingen en kan dus intelligenter plannen, wat leidt tot meer efficiëntie en een lager brandstofverbruik. Dat maakt dat de investering in een track en trace systeem zichzelf sneller terugbetaalt dan de meeste bedrijven initieel voor mogelijk hadden gehouden.

Maar er is meer. Een tracking systeem kan ook dienstdoen als een uitgebreide en bijzonder nauwkeurige tachograaf. Een blackbox of tracking unit kan een zeer precies logboek bijhouden van al de verrichtingen van het voertuig. Wat zijn de rij- en rusttijden? Waar werd gestopt en voor hoe lang? Hoe vaak maakt uw medewerker gebruik van het bedrijfsvoertuig voor persoonlijke verplaatsingen? Dankzij een ingenieus tracking systeem behoren dit soort traditioneel moeilijke discussies eindelijk definitief tot het verleden. Het is zelfs mogelijk om een rechtstreekse koppeling te maken tussen uw track and trace systeem en uw specifieke toepassingen, ERP-software, oplossingen voor loonadministratie en/of andere externe software. Hierdoor kunt u verder automatiseren op het gebied van nacalculatie, loonadministratie, projectbewaking en facturatie.

anti diefstal systeem

Ten slotte zijn track en trace systemen meteen ook de meest betrouwbare anti autodiefstal systemen die u zich maar kunt inbeelden. Klassieke auto alarm systemen volstaan al lang niet meer om uw voertuigen te beveiligen. Professionele misdadigers kunnen antidiefstalsystemen voor voertuigen steeds gemakkelijker omzeilen, waardoor uw bedrijfsauto’s of vrachtwagens voor hen een gemakkelijke prooi zijn, met een gegarandeerde profit. Met een anti diefstal tracking systeem bent u hen eindelijk en voorgoed te slim af. Omdat de tracking unit niet zomaar kan worden losgekoppeld (als ze al gevonden wordt), kunt u ook na een diefstal de positie van het gestolen voertuig zeer precies bepalen en doorgeven aan de wettelijke instanties. U kunt zelfs een automatisch alarm instellen – zichtbaar in de webapplicatie of via sms – wanneer het voertuig een vooraf bepaalde perimeter verlaat. En als kers op de taart kan een voertuig worden uitgerust met een startonderbreking die u van op afstand kunt activeren. Eindelijk gemoedsrust verzekerd!

Kortom, wilt u uw kosten beter in de hand houden, uw administratie vereenvoudigen en uw wagenpark optimaal beveiligen? Vraag dan vandaag nog uw offerte aan. U ontvangt ze binnen de 48 uur en ze is geheel vrijblijvend!